Dragos Bucurenci despre cum a fost sa isi daruiasca ziua de nastere pe Galantom

....

De doi ani consecutiv Dragos Bucurenci isi daruieste ziua de nastere pentru o cauza foarte aproape de sufletul lui: Hope and Homes for Children Romania.

Dragos ne-a impartasit din experienta lui de fundraiser prin platforma Galantom si, fara prea multa introducere, va lasam la aflati cum a fost, sperand ca va va inspira la fel de mult ca si pe noi:

Este al doilea an consecutiv in care iti daruiesti ziua de nastere. Ce te-a determinat sa iti daruiesti din nou ziua de nastere in anul acesta?

Cand eram mic nu primeam aproape niciodata cadourile pe care mi le doream: nu pot sa sufar nici acum sosetele albe de sport si nici romanele lui Jules Verne, pentru ca le-am primit ani de zile de ziua mea fara sa le fi cerut si fara sa mi le fi dorit. A?a ca, dupa ce m-am facut om mare, m-am obisnuit sa-mi fac singur cadouri. Din cand in cand le mai spun prietenilor ce-mi doresc, dar nu sunt niciodata foarte confortabil cu chestia asta, a?a ca in fiecare an ma trezesc cu cateva cadouri care nu sunt, de fapt, despre mine, ci despre ziua mea. Ma bucura atentia si grija prietenilor, dar nu stiu intotdeauna ce sa fac cu cadourile lor. Ideea voastra, de a-ti oferi ziua de nastere celor care au cu adevarat nevoie de ajutor mi s-a parut pur si simplu geniala, pentru ca reuseste sa canalizeze niste intentii foarte bune, dar care-si rateaza de obicei tinta, spre un scop cat se poate de nobil: chiar m-a facut sa ma simt putin prost, pentru ca nu intelegeam cum de nu m-am gandit la asta mai devreme. Anul trecut m-am simtit minunat de ziua mea si le-am fost mai recunoscator prietenilor ca niciodata pentru ca m-au ajutat sa-i facem un cadou de majorat lui Ionut, un copil crescut intr-un centru de plasament, asa ca anul acesta am fost cat se poate de dornic sa repet experienta.

Cum ti-ai ales cauza si de ce aceasta cauza?

Eu lucrez cu Fundatia Hope and Homes for Children si incerc, prin cazurile acestea pe care le sustin de ziua mea, sa fac mai cunoscuta munca de teren a colegilor mei din intreaga tara. Cazul de anul acesta, pe care mi l-a semnalat unul dintre cei mai sufletisti oameni din echipa fundatiei, Ileana Cirt, este un caz tipic din programul de prevenire: un copil frumos si multi-talentat, crescut de o bunica inimoasa si neobosita, dar care, cu toate economiile si eforturile pe care le face, nu-i poate oferi nepoatei ei educatia de care un copil din clasa de mijloc ar avea parte fara probleme. Nu cred ca exista nedreptate mai strigatoare la cer ca inegalitatea accesului la educatie. Este ceea ce ma emotioneaza cel mai tare si, desi in activitatea mea civica, incerc sa fiu foarte rational si, uneori, chiar chirurgical de eficient, de ziua mea imi dau voie sa-mi urmez inima si sa fac ceea ce simt. Asa ca anul acesta mi-am stabilit o tinta ambitioasa si mi-am propus sa-i adun Larisei un fond de educatie din care bunica ei sa-i poata oferi pregatirea pe care talentele ei o merita.

Ce ai facut efectiv pentru a-i convinge pe cei din jurul tau sa doneze?

In primul rand, mi-a venit ideea sa mai cooptez o buna prietena, pe Cristina Sturza, care e nascuta cu o zi inaintea zilei mele. Am hotarat sa ne serbam impreuna zilele de nastere si sa punem laolalta retelele de prieteni si de cunostinte. Ne-am documentat apoi atent in legatura cu povestea Larisei si ne-am asigurat ca toate detaliile sunt reale, pentru ca atunci cand iti rogi prietenii sa doneze iti asumi o responsabilitate. Ei doneaza pentru ca au incredere in tine si nu poti sa risti sa le inseli aceasta incredere. Le-am facut apoi o vizita, impreuna cu Cristina, Larisei si bunicii, iar eu recunosc ca m-am topit dupa Larisa, care este un copil ca o raza de soare. I-am scris apoi pe scurt povestea pe Galantom si am dat drumul campaniei. Tot ce am facut a fost sa o promovez pe canalele mele de social media timp de vreo doua saptamani. N-am uitat sa le reamintesc prietenilor nici cand am participat la primul meu triatlon, la Via Maria Theresia, ca ma pot sustine donand pentru fondul de educatie al Larisei. Si, desigur, am facut asta si prin viu grai de fiecare data cand m-am intalnit cu cineva pe parcursul celor doua saptamani. Aceleasi lucruri le-a facut si Cristina.

Care crezi ca sunt factorii/actiunile care pot determina succesul unei campanii de fundraising individual peer to peer? 

In cazul campaniei de anul acesta, factorul hotrator a fost cooptarea Cristinei. N-as fi reusit de unul singur sa strang toti banii si cred ca aici e o lectie foarte importanta pentru cei care vor sa-si doneze ziua de na?tere: in unire sta puterea, mai ales cand e vorba de fapte bune, iar resursele nu sunt intotdeauna pe masura dorintelor.

Al doilea lucru care cred ca determina succesul unei campanii este valabil pentru toate activitatile de fundraising: povestea. Iar pentru ca povestea sa fie buna, ea trebuie sa fie bine documentata, bine scrisa si bine ilustrata. Subliniez acest ultim punct pentru ca am vazut multe campanii de zile de nastere care gresesc pentru ca nu acorda suficienta importanta fotografiei principale, cea care apare pe retelele de socializare si care, impreuna cu titlul campaniei, determina cat de mult va fi share-uit link-ul respectiv.

Al treilea lucru tine, insa, de specificitatea acestor campanii: atunci cand le ceri prietenilor sa doneze, este foarte important ca ei sa inteleaga cat de important este acest lucru pentru tine, ca este ceva la care tii foarte tare, nu doar o ideea mai creativa de a-ti serba ziua de nastere. Noi am avut grija sa le reamintim tuturor prietenilor ca realmente nu ne dorim cadouri de ziua noastra si ca cel mai frumos cadou pe care ni-l pot face este sa contribuie la fondul de educatie al Larisei. Le-am spus asta nu doar pe Facebook, ci si pe mail, la telefon si fata in fata si le-am repetat-o ori de cate ori a fost nevoie.

Alte lucuri care ii pot inspira si pe altii legate de experienta ta (voastra) cu Daruieste ziua ta (daca ai sa ne impartasesti).

Eu am fost absolut dat pe spate de entuziasmul si generozitatea cu care au raspuns nu numai prieteni si cunoscuti, ci si oameni pe care nu-i stiam si care au donat sume importante. Dar cel mai mult m-a impresionat o prietena, Dana, care mi-a spus ca vrea sa-i faca Larisei un cadou la fel de durabil ca fondul de educatie. Ne-am sfatuit impreuna si am hotarat ca sanatatea bunicii ei e cea mai importanta resursa pentru Larisa, pentru ca nu mai are pe nimeni altcineva pe lume. Asa ca Dana i-a facut bunicii un abonament la o clinica privata de sanatate si ii acopera toate analizele si toate tratamentele prescrise de doctori. Cand am inceput campania, nu eram siguri ca vom putea convinge suficienti oameni pentru ca fondul sa-i ajunga Larisei pana la inceperea liceului. La final, fondul a putut fi prelungit pana la finalul liceului, iar bunica Larisei are parte de o nesperata asigurare de sanatate. Asa ca sfatul meu pentru cei care gandesc sa-si doneze ziua de nastere este acesta: pregatiti-va sa fiti surprinsi!

Nimic nu e mai frumos decat sa imparti bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Asa ca, daca iti place ideea, iti poti darui si tu ziua de nastere pe galantom.ro/daruiesteziuata

Sustine Galantom

Platforma Galantom împlinește 10 ani!

În acești ani, am sprijinit aproape 500 de organizații non-profit, 1665 de proiecte și am facilitat 210.500 de donații.

Ajută-ne să facem și următorii 10 ani despre generozitate!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.