EDUCAȚIA SCHIMBĂ DESTINE

 

Relu Voicu Asociația CU CĂRȚILE PE ULIȚĂ

23.65% Complete
2,365 RON
Sumă strânsă
10,000 RON
Target
23
Donații

23 OCT. - ziua mea, pretext să mai strâng un ban de la oameni pentru nebunia CU CĂRȚILE PE ULIȚĂ, mai cumpărăm niște saci de ciment, cărămidă, multe ne trebuie, că, gata, în primăvara 2021 pornim construcția și încă suntem prea-prea departe, financiar, de proporțiile visului nostru. Puteți participa cu 1 leu, 5, 10 sau fără număr :) , cât poate fiecare. Vă rog să dați share, poate găsim și alți prieteni, cărora Educația le face cu ochiul. Vă mulțumesc! 

Ca să știi, în adâncurile ei cețoase, viața de la țară, musai să trăiești aici, pe uliță. Clipă de clipă, zi de zi, an după an. Nu merge cu o vizită de câteva ore în weekend. Copiii de la țară, de oriunde din RO, nu au absolut nicio șansă, în ansamblul lor. Sunt condamnați. Desigur, unii au noroc. Câțiva. Restul...  

2 ani și 2 luni... Am ponit acest proiect în 10 august 2018, acel 10 august. 

Vise înalte, nespus de înalte, amăgiri, disperări, umilințe, neputințe, multe gânduri de renunțare, repetate și insistente gânduri de renunțare. 

Mă veți înțelege perfect când veți porni și voi o idee despre Educație fix de pe buza unui șanț (a nu se înțelege că asta ar fi vreo metaforă), fix din burta unui șanț în care făceam lecții cu câțiva copii amărâți. Un străin, un necunoscut, un oarecare. La țară, în Teleorman, Scrioaștea.

Scoteam cărțile, donate de prietenii din bulă, la poartă pe uliță. Îmi lua 2 ore jumate să le scot, cu placajele și ușile vechi, cu bucățile de bca peste care veneau cărțile. Alte 2 ore și jumate să le bag înapoi în casă. 

Apoi a apărut Lidia Bodea, vioara întâi a Humanitas...

Am trăit anii ăștia permanent cu întrebarea `de ce` și surorile ei bune `pentru ce, pentru cine`. Ai pentru cine. Și faci ce faci pentru că ăsta ești tu, știi bine și punct. Și mai știi că ai și tu limitele tale, pe care le-ai fi atins de mult dacă nu era Lidia. Ai fi tras de mult obloanele. Dar știai că e acolo undeva, tăcută, cu ale ei. Că oricând, într-o ultimă instanță și îndoială și neputință, ai fi putut lansa un s.o.s., de pe șanțul tău spre biroul ei. A apucat să mă cunoască. Îmi aude înainte strigătul mut. Și mă ridic încă o dată. 

Tuturor acelora care îndrăznesc să pornească proiecte în Educație, în RO, le doresc să aibă norocul de-a-și întâlni Lidia lor. 

Grație Lidiei, am improvizat o bibliotecă în dormitorul copilului meu. Aici au citit unii copii prima carte din viața lor, alții i-au descoperit și devorat pe Jules Verne și Stephen Hawking, alții au ajuns ca de la nivelul zero la matematică să se îndrăgostească de geometrie iar alții au ajuns la licee de top din București. De aici, de pe buza șanțului. 

Vreți să știți cum reacționează oamenii, cu mici excepții, desigur, când le vorbești despre Educație, când faci apel la ei să se implice? Că, asta e, nu poți de unul singur, că nu ai bani, că fără bani nu se poate, nu poți lua o carte, nu poți zidi o clădire, nu poți face o lecție, până la urmă nu poți nici visa. Deci, cum reacționează oamenii? Se întorc cu c---l la tine și la Educație. Probabil ei se descurcă, poate chiar la superlativ, cu copiii lor. De ce le-ar păsa de alții? 

3 oameni trebuie să mai pomenesc:

Cătălin Teniță (activist civic)- în 9 august 2018 scriam o postare pe fb ca să încurajez oamenii, pe bucureșteni, să iasă în Piață. Pentru principii. Le spuneam că vin și eu, din Teleorman, că sacrific cei 100 lei pe care-i strânsesem să-i iau copilului niște cărți. Apoi am primit un mesaj de la Cătălin (nu ne știam), cum că îmi dă el bani pentru cărțile copilului. Nu puteam accepta în veci, dar... atunci mi-am zis că, dacă sunt oameni care sar pentru Educație, de ce să nu facem ceva pentru TOȚI copii? Șanțul ăla mă aștepta dintotdeauna. Predestinare...

Dumitru Oprișiu, pilot aeronave - am reușit în răstimpul de 2 ani și 2 luni, cu donațiile prietenilor, să cumpăr un teren pe care urmează să ridicăm acel Centru cultural (între noi fie vorba, va fi muuult mai mult decât un Centru, veți vedea), dar trebuie spus că, deși au fost mulți prieteni care s-au implicat, totuși nu aș fi putut cumpăra terenul fără implicarea masivă financiară a domnului Oprișiu și a Lidiei. Aproape jumătate din sumă a fost contribuția lor. Domnul Oprișiu e parte integrantă din visul ăsta.  

Cristina Cinca, avocat - cel mai mare sponsor al nostru (prin două firme), Cristina e absolut fabuloasă, încă nu înțeleg cum de ni s-a alăturat cu atâția bani, de unde încrederea asta, că banii acelor firme se puteau duce foarte bine în n+1 alte direcții și cauze nobile, dar Cristina a ales CU CĂRȚILE PE ULIȚĂ. 

Într-o țară demnă și civilizată, Educația se face, în principal, prin Sistem. Avem și noi Sistem, infect. Trebuie unul nou. Politicul, expresia poporului, e cel ce creează Sisteme. Unii oameni sunt optimiști și speră și așteaptă acest Sistem. Eu nu mai aștept nimic de la Stat. Că nu mai cred nimic. Iată, am niște ani, am văzut multe, am cunoscut pe mulți, am sperat zeci de ani... A zburat puiul cu ața, știți...

Încercăm să facem noi, ăștia câțiva. 

Ce trebuie să știți, oameni buni: himera asta de proiect nu se adresează doar copiilor din Teleorman. Nu, nu. Nici nu știți cât de înalt visăm. Și nici nu îndrăznesc să vă spun în clipa asta cât de. Dar se apropie și clipa asta, poate chiar zilele astea. Aștept și eu niște răspunsuri, tot aștept. Haideți, poate într-o zi vom fi mândri de ce-am reușit să facem Împreună. 

Mulțumesc enorm tuturor prietenilor CU CĂRȚILE PE ULIȚĂ! Mulțumesc enorm, Cristina, domnule Oprișiu, Cătălin! 

Nu vreau să fac o nedreptate, sunteți mulți, dragi prieteni, țin să mai amintesc aici: pe Andrei Verdeș, Mihai Matei, Andreea Munteanu, Magda Olteanu, Miruna Chirea, Carmen Bittenbinder, Milica Madadi și Fundația Rădăcini, Georgiana Ghenciulescu, Dan Bacalum și mulți, mulți alții. Dragilor, vă cam iubesc! și unii dintre voi o știți prea bine. Admirație!

Mulțumesc enorm acelora care ni se vor alătura în continuare!

Onorat, obligat!

Lidia...

EDUCAȚIA SCHIMBĂ DESTINE. INCLUSIV, DESTINUL UNEI NAȚIUNI. 

***

pas cu pas, aventura acestui proiect: https://www.facebook.com/profile.php?id=100011662874807

lecții online: https://www.youtube.com/channel/UCkSREk00V9XwR1AXqVrYhsg/videos

 

Îți mulțumesc că ești alături de mine și, dacă îți place ideea, îți poți dărui și tu ziua de naștere pe ziuata.galantom.ro!


Recomandă-le prietenilor această campanie.

în beneficiul

Educația copiilor de la țară, din TEducația schimbă destine. Inclusiv, destinul unei națiuni.

Visăm înalt: să ne construim un Centru cultural pentru copii. Cu o bibliotecă vastă și spații dedicate unde să ne putem face lecțiile și multiple activități culturale și artistice necesare dezvoltării copilului. Azi, grație editurii Humanitas și directorului său general, Lidia Bodea, am improvizat o bibliotecă în dormitorul copilului, aici ne facem și lecțiile cu copiii din satul Scrioaștea, Teleorman. Aici visăm. Și visăm înalt. Poate prea.

 

 

Vine ziua ta. Este momentul în care ești în centrul atenției prietenilor, cunoscuților, familiei. Toata lumea te întreabă ce iți dorești să primești cadou, dar tu știi că ai tot ce îți trebuie și că nu îți dorești decât să fii aproape de cei dragi și să împarți cu ei bucuria și voia bună. Și, când se întâmplă așa, îți dai seama că acesta este, poate, cel mai fr

 

23 Donații

************ private

150 RON
Relu, esti Omul care aduce schimbarea, cred in tine si in proiectul tau!
29 Oct 2020

************ private

150 RON
24 Oct 2020

************ private

150 RON
Oamenii buni vor rămâne buni, visele vor fi realitate, niște copii vor primi o șansă la educație. La mulți ani, Relu!
23 Oct 2020

************ private

100 RON
Omul sfinteste locul. Iar copiii sunt minunea lumii.
23 Oct 2020

************ private

100 RON
La mulți ani!
23 Oct 2020

************ private

150 RON
23 Oct 2020

************ private

150 RON
Asa cum spunea Nichita, "nimic mai actual, de fapt, decat viitorul". Pentru viitorul pentru care tu lupti. La multi ani, draga Relu!
23 Oct 2020

************ private

150 RON
Mult succes! La multi ani!
23 Oct 2020

************ private

100 RON
La mulți ani, ție și proiectului tău!
23 Oct 2020

************ private

75 RON
La multi ani! sa iti iasa tot ce ti-ai propus
23 Oct 2020

************ private

100 RON
La multi ani!
23 Oct 2020

************ private

75 RON
23 Oct 2020

************ private

100 RON
Cadou de ziua , ta! Continua proiectul si ajuta-i pe cei care doresc sa invete! La multi ani!
23 Oct 2020

************ private

75 RON
Mergeti mai departe!
23 Oct 2020

************ private

100 RON
23 Oct 2020

************ private

30 RON
La multi ani!
23 Oct 2020

************ private

100 RON
Relu, la mulți ani!
22 Oct 2020

************ private

150 RON
La multi si fericiti ani!
22 Oct 2020

************ private

150 RON
Fii binecuvântat!!
22 Oct 2020

************ private

50 RON
La multi ani!
22 Oct 2020

************ private

50 RON
La multi ani, draga Relu! Mai e mult pana departe, dar esti pe drumul cel bun! Suntem alaturi de tine pentru ca doar Educatia ne poate salva❤️
22 Oct 2020

************ private

55 RON
La multi ani, draga Relu! Pretuire pentru cine esti si ceea ce faci! Toate cele bune!
22 Oct 2020

************ private

55 RON
21 Oct 2020