Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România - Horia Moțoi

Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România - Horia Moțoi

Misiunea noastră

Asociaţia pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România "Horia Moţoi" infiintata in 2004, ofera servicii complete de terapie comportamentala ABA si terapie Early Start Denver Model pentru copiii cu autism.

La acea dată, in 2004, în ţară, nu exista ideea posibilităţii recuperării copiilor cu această dizabilitate şi nici un loc care să ofere terapie cu acest scop.

Radu, unul din fiii familiei Nedescu, fusese diagnosticat cu autism la varsta de 2 ani.

"Toată lumea îmi spunea că nu am ce să fac.", îşi aminteşte Cristina. "«Manifestarea urmează să se agraveze, o să-ţi fie tot mai greu să-l stapâneşti. Va trebui probabil internat.»"

Până la cinci ani, pentru Radu, lumea nu avea nicio noimă. Găsea putere sau fascinaţie în alergat, ţipat, închiderea şi deschiderea uşilor, în roţile unei maşini de jucărie, în mersul pe vârfuri şi fluturatul mâinilor. S-a cerut sprijinul unui specialist de la UK Young Autism Project, un centru din Marea Britanie, bazat pe cercetare, specializat în educarea copiilor cu autism, folosind  terapia ABA (Applied Behavioral Analysis / Analiză Comportamentală Aplicată) 

Cu ajutorul coordonatoarei Liz Shew, Radu a avut un parcurs foarte bun şi o evoluţie cognitivă rapidă, stimulată de consecvenţa şi determinarea echipei de terapeuţi şi a părinţilor.

Acum Radu povesteste că lumea, pentru el, a început să se construiască pe măsură ce a învăţat lucruri. A văzut-o cu fiecare imagine şi concept adăugate, cu fiecare nouă conexiune întărită. În el s-au aşezat toate, de la mecanic spre ceva viu, ereditatea, educaţia şi mediul influentand  descoperirea curiozităţii, veseliei, candorii, gândirii lui logice de astăzi. Acestea  l-au modelat astfel încat acum îşi asumă consecinţele pentru greşeli, empatizează uşor şi are o atenţie particulară faţă de lucrurile pe care le vede şi le ascultă. Evoluţia lui i-a făcut pe parinti să se întrebe cum ar fi ca tot mai mulţi copii cu autism să capete această deschidere. Astfel a luat fiinta Centrul Horia Motoi.

Misiunea organizatiei noastre este sa:

- readuca la o viata normala cat mai multi copii diagnosticati cu autism
- usureze viata parintilor cu copii cu autism si sa le dea o speranta reala
- formeze cat mai multi specialisti in interventia comportamentala bazata pe principiile A.B.A. (Applied Behavior Analysis/ Analiza comportamentala Aplicata)
- includa in programul de interventie comportamentala bazata pe principiile A.B.A., cat mai multi copii diagnosticati cu TSA (Tulburari de Spectru Autist)

- atraga atentia publicului si autoritatilor statului asupra autismului   

- faca cunoscuta publicului larg interventia comportamentala bazata pe principiile ABA este o stiinta aplicata, dedicata intelegerii si imbunatatirii comportamentului uman.

In Centrul  Horia Motoi, in aplicarea terapiei ABA (Applied Behavior Analysis) interventiile presupun cercetarea stiintifica, evaluarea fiecarui copil si stabilirea obiectivelor specifice, descrierea functiei comportamentelor si monitorizarea continua a lui.

Recuperarea copiilor cu autism este un proces lung astfel ca in 16 ani am avut inscrisi in centru  128  copii din care 52 au fost recuperati  putand urma cursuri in invatamantul de masa, ceilalti inregistrand progrese semnificative.

 Inainte de a intra in programul curent, fiecare copil este evaluat pe arii de dezvoltare pentru a vedea care sunt abilitatile dezvoltate din repertoriul lui si care sunt comportamentele deficitare sau neadecvate pe baza carora alcatuim curricula. Copiii lucreaza in medie 25 de ore pe saptamana. Un copil lucreaza cu o echipa de 2-3 tehnicieni, pe arii diferite. Echipa centrului este formata din 21 tutori, 2 supervizori in proces de formare coordonare terapie ABA, 4 coordonatori acreditati  care concep planurile de interventie si ofera feedback  echipelor.

Desi este interventia a carei validitate o atesta cele mai multe studii, Analiza Comportamentala Aplicata nu este la fel de dezvoltata in Romania ca in tarile care i-au inteles utilitatea.

De cele mai multe ori, autismul afecteaza aparitia limbajului si interactiunea sociala, altfel spus, copiii nu comunica si nu vad interes in mediul inconjurator sau in alte persoane, fapt ce ii ingrijoreaza pe parinti si ii determina sa ceara parerea unui specialist.

Parintii copiilor cu autism au nevoie de oameni care sa nu le priveasca micutul asa cum o fac ceilalti, ca fiind bolnav si atat, au nevoie de oameni de incredere, care sa le ofere speranta si sa ii indrume, sa participe la procesul de dezvoltare al copilului lor impreuna cu ei.

Terapia comportamentala este singurul tip de interventie al carei rezultat este demonstrat prin cazurile de copii cu autism a caror viata s-a schimbat, copii care astazi nu mai au propria lume, ci se bucura de tot ce ii inconjoara.

Maturiile parintilor confirma asta:

„ David este un copil vesel, iubitor, curios si nastrusnic. Este exact asa cum am sperat cand v-am trimis primul mail. Este perfect datorita voua.

Din proiectele sustinute de noi putem aminti:

 - Spectacolul cu piesa de teatru “Yoli-Zoli si pulberea de alandala” (2010) sustinut de copiii din Centru, prin care am aratat eficienta interventiei comportamnetale bazata pe principiile A.B.A., mai ales pe zona interactiunii sociale, considerata ca fiind cel mai dificil de abordat

-  „Cursuri acreditare” organizate (2011- 2013) cu Prof. Neil Martin,BCBA-D, aprobate de Behavior Analiyst Certification Board. Beneficiari: Asoc. “Horia Motoi”  - 2pers;

- Campanie cu contributie majora pentru awareness si educare, organizata in perioada  aprilie 2012, de Saatchi&Saatchi

- „Class Training  RBT” (2014). Am format  tehnicieni specializati in aplicarea interventiei  ABA. Participantii au putut obtine acreditare in domeniu. Beneficiari: Asoc. Invingem Autismul – 16 pers; Asoc. “Horia Motoi” – 10,  Asoc. New Odyssey – 7; buget: 11000eur .

-  “Class Training RBT (Registered Behavior Analyst)- 2017 si 2018, curs organizat de centrul nostru si sustinut de doi din coordonatorii nostri acreditati; in urma cursului am format 15 tehnicieni specializati in aplicarea interventiei ABA  (Applied Behavior Analysis)

[ Show more ]

Proiecte

Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România - Horia Moțoi
Diagnosticarea si evaluarea copiilor cu autism
Prin acest  proiect dorim sa venim in intampinarea parintilor prin diagnosticarea si evaluarea copiilor cu TSA cu varste de la 6 luni pana la 7 ani.
Asociația pentru Ajutorarea Copiilor cu Autism din România - Horia Moțoi
Eficientizarea terapiei copiilor cu autism
Proiectul nostru are ca scop achitionarea unei tablete pentru fiecare terapeut/copil cu autism din Centrul Horia Motoi.

Evenimente fundraising

Eficientizarea terapiei copiilor cu autism @ Daruieste ziua ta ~ 2020

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi. 

Diagnosticarea si evaluarea copiilor cu autism @ Daruieste ziua ta ~ 2019

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care rezonezi. 

Diagnosticarea si evaluare copiilor cu autism @ Daruieste ziua ta ~ 2018

Prin galantom.ro îți poți îndemna prietenii care vor să iți cumpere un cadou de ziua ta să facă în schimb o donație pentru una dintre cauzele beneficiare cu care tu simți că rezonezi. Principiul este simplu și vechi decând lumea: "Dar din dar se face Rai" :).

Vezi toate evenimentele3

Pagini fundraising

Cel mai frumos cadou de ziua mea

Desi tipurile de interventie in autism pe care le folosim nu se bazeaza pe medicamente  sau  alte  cure  biologice,  sunt  totusi  unele  dintre  cele...

10% Complete
Cel mai frumos cadou de ziua mea

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei cauze drag...

1% Complete
Cel mai frumos cadou de ziua mea

  Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei cauze dr...

53.25% Complete
Cel mai frumos cadou de ziua mea

Nimic nu e mai frumos decât să împarți bucuria cu cei care au nevoie de ajutor. Anul acesta am hotărât să îmi dăruiesc ziua de naștere unei cauze drag...

5% Complete
Copiii cu autism vor ca povestea lor să meargă mai departe. Fii și tu parte din ea!

În scenă intră Peștișorul de Aur (P) și Centrul pentru copii cu autism, Horia Moțoi (HM). P: - Ce vrei să te faci când o să fii mare? HM: - Desfăcător...

67.142857142857% Complete
Vezi toate paginile5