Vatra cu Idei

Vatra cu Idei

Pădurea care vindecă

Status: Fundraising

Proiectul „Pădurea care vindecă” își propune amenajarea unui spațiu în pădure pentru realizarea unor ateliere de educație silvică pentru copiii din grădinițe și școli gimnaziale, pentru dezvoltarea unei noi atitudini față de pădure, mediu și sănătate.

[ Show more ]

1,720 RON

Sumă:

72

Galantomi:

18

Donații:

Vrei să fii fundraiser? Contactează Organizația

 

Proiectul ”PADUREA CARE VINDECA” isi propune  amenajarea unui spațiu în pădure pentru realizarea unor ateliere de educație silvică pentru copiii din grădinițe și școli gimnaziale, pentru dezvoltarea unei noi atitudini față de pădure, mediu și sanatate. Se oferă acces la o terapie mai putin cunoscuta si folosita la noi in tara – terapia silvica, denumita pe plan international ”imbaiere in padure”, care aduce beneficii de sanatate incontestabile.  Proiectul ii ajuta pe copii sa fie mai curajosi si independenti, le dezvolta increderea in sine si creativitatea. Dar cel mai important este ca ii ajuta sa-si formeze un altfel de comportament fata de padure, pentru ca, cercetarile o arata, avem grija de ceea ce iubim. Iar dragostea pentru natura va fi abilitatea lor cea mai importanta in ceea ce priveste mediul.

Sanatatea, ne spune medicina clasica, are legatura cu modul nostru de educatie, de hranire, miscare, gestionarea emotiilor, mostenire genetica, influenta mediului inconjurator si sistemul de sanatata al tarii in care traim. Noile cercetări scot in  evidenta ca, in definirea sanatatii, a fost ignorata o nevoie biologica a omului de a se conecta cu natura. Se spune chiar ca ar fi descoperirea secolului in care traim. In anul 2000, oamenii sunt oficial o specie urbana de interior, cu peste 90% din timp trait in cladiri. De aici si incidenta bolilor, a celor cronice in special, care s-ar datora chiar acestui deficit de natura.

Criza sanitară prin care trece omenirea a determinat o reconsiderare a spațiului de învățare, cu recomandările către spații deschise, preferabil în natură, deși cele mai multe școli au în curte beton. Proiectul va ajuta la crearea unui spațiu nonformal de desfășurarea a unor activități de învățare (”Grădinița din pădure”), dar și pentru găzduirea unor evenimente cu caracter tradițional pentru comunitatea  locală sau ale asociației – ”Șezătoare în Vatra lui Bălcescu”, ”Hora Iilor”, ”Aventuri culinare”.

Schimbarea pe care o urmarim nu este una profunda, proiectul are alocat un timp scurt, dar in mod cert va contribui la cresterea dorintei copiilor de a petrece mai mult timp in natura, de a cunoaste mai bine ce reprezinta padurea pentru oameni si cum o pot ei proteja pentru viitor. Solutia ocrotirii padurii este sa pastram legatura cu ea, iar una dintre cele mai bune cai de a face asta este sa le amintim celor mari si celor mici ca sanatatea noastra si a comunitatilor noastre depind de padure. Cand iubim natura, suntem inclinati sa avem grija de ea.

Activitatile sunt de doua categorii, unele ce tin de sanatate și altele de invatare experientiala. Primele se vor desfasura in padure, intr-un loc ce va fi amenajat special pentru atelierele de terapie silvica, folosind si Aleea Terapeutica existenta (unde se experimenteaza de 6 ani mersul descult pe suporturi naturale – nisip, pietris, bolovani, lemn, conuri de brad, fan, iarba, pamant etc), iar activitatile de invatare, prin ateliere și activități  în pădure.

Beneficiarii directi vor fi copii de grădiniță din cele trei comune de pe Valea Topologului, elevi din 5 scoli rurale și  din centre de plasament din Rm .Vâlcea, neexcluzand si familii cu copii din mediul urban sau adulti, care vor putea testa metoda de ”îmbaiere în pădure” in timpul desfasurarii proiectului.

Vor fi organizate evenimente in formate diferite, de la conferintă de presa la workshop, ateliere de terapie, sesiuni de informare pe platforme de socializare, activitati de promovare a proiectului,  evenimente online și concurs de cultura generala despre padure si beneficiile ei pentru sanatatea oamenilor.